De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft huiveringwekkende beelden met honderden geblinddoekte en geketende mannen in China beschreven als “zeer verontrustend”.
Koelende drone-beelden laten zien dat de Chinese politie geblinddoekte en geketende gevangenen overbrengt
De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft beschreven huiveringwekkende drone-opnames die online zijn gepubliceerd en die honderden geblinddoekte en geketende mannen in China laten zien als “diep verontrustend”.
De beelden lijken te tonen dat Oeigoerse moslimmannen op een treinstation door de Chinese politie worden overgebracht, vermoedelijk naar detentiekampen.
Mensenrechtengroepen beschuldigden de regerende communistische partij van China van het houden van maximaal een miljoen voornamelijk Oeigoerse mensen in ‘concentratiekampen’ in het noordwesten van Xinjiang. China ontkent fel de aantijgingen.
De beelden, die niet onafhankelijk konden worden geverifieerd, werden vorige week gepubliceerd op YouTube door een nieuw account dat zichzelf War on Fear noemde. Clips zijn ook op Twitter geplaatst met de handle @warcombatfear.
“Ons doel is om angst te bestrijden,” zei de videobeschrijving.
“De mensen van de huidige samenleving leven altijd onder toezicht van de overheid met geavanceerde technologie. Mensen verliezen hun vrijheid. De leiders van de Communistische Partij van China noemden hen patriottisch en hielden van de mensen. In feite houden ze alleen van het feest en alleen van macht. ”
Het voegde eraan toe: ‘Deze video’s zijn gemaakt in China. Dit is de langetermijnonderdrukking van mensenrechten en fundamentele vrijheden door de Chinese regering in de autonome regio Xinjiang Uygur.
Een Europese beveiligingsbron vertelde Sky News dat ze geloven dat de beelden echt zijn en mogelijk eerder dit jaar zijn gemaakt. “We hebben de beelden bekeken en vinden het echt,” zeiden ze.
“Het toont tot 600 gevangenen die worden verplaatst – ze zijn aan elkaar geketend, hebben geschoren hoofden, zijn geblinddoekt en hebben hun handen achter hun rug gesloten. Dit is typerend voor de manier waarop de Chinezen dit soort gevangenen verplaatsen. ‘
Minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne vertelde news.com.au: “Ik ben me bewust van de diep verontrustende video die online is gepubliceerd. Ik heb eerder de bezorgdheid van Australië geuit over meldingen van massale aanhoudingen van Oeigoeren en andere moslimvolken in Xinjiang. ”
Ze voegde eraan toe: “We hebben China consequent opgeroepen om de willekeurige detentie van Oeigoeren en andere moslimgroepen te staken. We hebben deze zorgen geuit – en we zullen ze blijven uiten – zowel bilateraal als in relevante internationale bijeenkomsten. ”
Nathan Ruser, onderzoeker bij het International Cyber Policy Centre van het Australische Strategic Policy Institute, die eerder satellietgegevens heeft geanalyseerd om de “heropvoedingskampen” van China in kaart te brengen, is ook van mening dat de beelden echt zijn.
De heer Ruser, die zijn analyse op Twitter plaatste, identificeerde de locatie van de video als Bayingol, Xinjiang, maar gelooft dat het feitelijk rond 20 augustus vorig jaar werd gefilmd. “Internationale aanvoerders zijn verleend aan officieren van justitie op basis van video’s op sociale media die op een dergelijke manier zijn geverifieerd”, schreef hij.
4 dagen geleden werd een video met 3-400 gevangenen geboeid en geblinddoekt op een treinstation in Xinjiang geüpload naar YouTube (https://t.co/GpEaZ7YkIK)In deze thread deel ik hoe ik heb geverifieerd dat deze video was gefilmd op 库尔勒西 站 (41.8202, 86.0176) op of rond 18 augustus. pic.twitter.com/hr5xd8nahM - Nathan Ruser (@ Nrg8000) 21 september 2019
In juli was Australië een van de 22 landen die een brief aan de VN-Mensenrechtenraad ondertekenden waarin zij de behandeling van Beijing van Oeigoeren bekritiseerde en de Chinese regering opriep “een einde te maken aan zijn massale willekeurige aanhoudingen en bijbehorende schendingen van moslims in de regio Xinjiang”.
In die tijd zei Payne dat Australië ‘diep bezorgd’ bleef over de manier waarop China de Oeigoerse bevolking behandelt en de rapporten van detentiefaciliteiten waarin ze zijn gehuisvest. “Die zorgen zijn met China regelmatig geuit, inclusief door mij rechtstreeks in mijn bezoek vorig jaar,” vertelde ze ABC radio.
De brief leidde tot een woedende terugslag uit Beijing, die de ondertekenaars ervan beschuldigde dat ze “moedwillig China bekritiseerden en smeken in totale minachting voor de waarheid”, eraan toevoegend dat “door de kwestie van de mensenrechten schaamteloos te politiseren, ze zich ernstig hebben bemoeid in de interne aangelegenheden van China” .
China heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat zijn kampen eenvoudigweg ‘heropvoedingscentra’ zijn, gericht op training en ontwikkeling van vaardigheden, maar voormalige gevangenen hebben fysieke en psychologische marteling beschreven omdat ze gedwongen worden afstand te doen van de islam en trouw aan de staat te beloven.
De Chinese Communistische Partij heeft eerder de islam vergeleken met een “besmettelijke ziekte” en zei in een officiële opname verkregen door Radio Free Asia dat “leden van het publiek die gekozen zijn voor heropvoeding besmet zijn door een ideologische ziekte”.
“Geïnfecteerd zijn door religieus extremisme en gewelddadige terroristische ideologie en geen behandeling zoeken is als besmet worden door een ziekte die niet op tijd is behandeld, of zoals het nemen van giftige medicijnen,” zei de opname. “Er is geen garantie dat het u in de toekomst niet zal activeren en beïnvloeden.”
Dronebeelden die laten zien hoe een groep gevangenen in een Chinees kamp worden weggevoerd, roepen internationaal veel weerstand op. De gevangenen zouden Oeigoeren zijn. De beelden zijn afgelopen week op YouTube geplaatst. Maar wat zien we precies? Een paar vragen aan correspondent Olaf Koens.
Leave a Reply