„We willen onze vrijheid terug. De Chinezen hebben ons gebied in 1949 ingelijfd. We willen weer onafhankelijk zijn.”
Aan het woord is woordvoerder Seley namens de Stichting Oeigoeren Nederland, ook wel Stichting Oost-Turkestan geheten. De organisatie streeft een onafhankelijke Oeigoerse staat na en vertegenwoordigt naar schatting van Seley zo’n 400 Oeigoeren in Nederland.
Met grote belangstelling volgt Seley de gebeurtenissen in de Chinese regio Xinjiang, waar geweld tussen Oeigoerse demonstranten en de Chinese autoriteiten aan zeker 156 demonstranten het leven heeft gekost.
Meer informatie dan de media hem bieden, heeft Seley echter niet omdat de Chinese autoriteiten het internet- en telefoonverkeer tussen Xinjiang en de rest van de wereld volledig hebben platgelegd. „Op dit moment hebben wij geen enkel contact met onze familie. We weten dus niet wat hun situatie is. Alles wat we weten, hebben we van de televisie.”
Met hun betogingen komen de Oeigoeren op voor hun rechten, legt Seley uit. „In China hebben we geen rechten. We hebben niet het recht ons geloof te belijden of uiting te geven aan onze eigen cultuur.”
De aanleiding voor de huidige protesten vormen echter de gebeurtenissen in de Zuid-Chinese provincie Guandong op 26 juni, vervolgt de Oeigoer. „Op die dag gingen Chinezen in een fabriek Oeigioeren te lijf gingen met stokken en messen, terwijl de autoriteiten niets deden om hen te beschermen.”
„En dan te bedenken dat de Oeigoeren daar helemaal niet willen werken; de Chinese overheid dwingt hen daartoe. Intussen emigreren elke dag tienduizenden Chinezen naar ons gebied.” Met deze bevolkingspolitiek probeert Peking de Oeigoeren in Xinjiang onder de duim te houden.
„Wat we uiteindelijk willen, is onafhankelijkheid. We willen onze vrijheid terug. We zijn eigenlijk een vrij land. De Chinezen hebben ons gebied in 1949 ingelijfd”, aldus Seley.
De beschuldiging dat de Oeigoeren moslimextremisten zouden zijn, doet Saley af als Chinese propaganda. „We hebben helemaal geen wapens. En die willen we ook niet. We hebben al genoeg mensen verloren, er is al genoeg bloed gevloeid. We willen alleen maar via vreedzame protesten ons doel bereiken. De mensen die zondag de straat opgingen, waren gewoon studenten.”
Oeigoeren zijn vreedzame, soennitische moslims vervolgt Saley. „Wij willen vrij zijn en niemand iets opleggen. Iedereen moet zijn eigen keuzes kunnen maken.” Een eigen land voor de Oeigoeren zou je kunnen vergelijken met een van de andere landen in Centraal-Azië zoals Kazachstan, meent Saley. „Die landen hebben eenzelfde culturele achtergrond als wij.”
De Chinese beschuldiging dat het Wereldcongres van Oeigoeren –waarvan ook de Nederlandse stichting deel uitmaakt– achter het huidige geweld zou zitten, ontlokt Saley een korte lach. „De Chinese overheid controleert het internet- en telefoonverkeer. De website van de organisatie is in China helemaal niet toegankelijk. Hoe kan het congres verantwoordelijk zijn voor de onlusten, als het voor de Oeigoeren onmogelijk is om contacten te onderhouden met het buitenland?”
Met het verloop van de demonstratie, maandag, van Oeigoeren in Den Haag is Seley niet gelukkig, hoewel hij over het politie-optreden ook niet is te spreken.
„Een paar jongeren gooiden met stenen naar het gebouw van de Chinese ambassade. Niet naar de politie, dat is propaganda. Vervolgens werd iedereen opgepakt. Zelf zat ik negen uur vast. De behandeling door de politie was niet menselijk. Sommigen moesten naar het toilet en kregen niet eens toestemming.”
Leave a Reply