timthumb-3.php

Staatssecretaris Dijkhoff stuurt voorlopig geen Oeigoeren terug naar China

Nederland gaat voorlopig geen uitgeprocedeerde Oeigoeren terugsturen naar China. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie en Veiligheid (VVD) heeft een uitzetstop van 1 jaar afgekondigd om meer informatie in te winnen over de risico’s voor deze etnische groep als ze terugkeren naar China.

Dat schrijft Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee reageert hij op een recente uitspraak van de Raad van State, die begin juli oordeelde dat de Chinese autoriteiten de overwegend islamitische Oeigoeren verscherpt in de gaten houden. Om te achterhalen of in deze nieuwe situatie de asielzoekers een reële kans lopen opgepakt te worden bij een terugkeer naar China heeft de staatssecretaris nu besloten de vluchtelingen opvang te bieden voor minstens een jaar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil voor het einde van het jaar uitsluitsel kunnen geven over de situatie van Oeigoeren en Tibetanen in China. In afwachting daarvan heeft Dijkhoff, die tot de uitspraak van het gerechtshof er vanuit ging dat niet iedere Oeigoer gevaar liep, nu de uitzetstop ingesteld. Die kan maximaal tot 21 maanden worden verlengd.

ETNISCHE SPANNINGEN

Sinds de terroristische aanslagen van Oeigoeren in China, waarbij in 2014 alleen al 60 dodenvielen, pogen de autoriteiten de uitoefening van het islamitische geloof, een van de vier erkende religies in China, nog meer aan banden te leggen. China is bang dat ze net als Tibet onafhankelijkheid willen.

Veel Oeigoeren zijn kwaad over het beknotten van hun religieuze leven door de regering in Peking en de toestroom van Han-Chinezen. Door etnische spanningen in de autonome regio Xinjiang, waar zo’n 12 miljoen aan Turken verwante Oeigoeren wonen, vielen in de afgelopen anderhalf jaar al meer dan driehonderd doden.

Bron: nrc.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>